Sobota, 11 maj 2024
Iskanje

Etapa Evenepoelu, Jumbo Visma skupno v cilju

Na vrhu brez sprememb

14. sep. 2023 | 18:17
Dark Theme

Belgijski zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec 18. etape dirke po Španiji. Lanski zmagovalec je bil najboljši iz ubežne skupine, potem ko je že pred časom izgubil vse možnosti za skupno zmago. Trojica Jumbo-Visme je ostala na prvih treh mestih. Slovenski as Primož Roglič je ohranil tretje mesto, vodstvo pa Američan Sepp Kuss.

Za Belgijca, ki je napadel 29 km pred ciljem ob prvem prečkanju vzpona Puerto de la Cruz de Linares, je bila to jubilejna 50. zmaga v poklicnem kolesarstvu in tretja na letošnji dirki po Španiji. Najboljši je bil še v tretji in 14. etapi.

V skupnem seštevku je po krizi v 11. etapi izgubil preveč časa, da bi se boril za vidno uvrstitev, zato je pričakovano v zahtevnih etapah od takrat dejaven v pobegih.

Potem ko nekaj napadov ni uspelo, sta se na čelo kolone postavila Danec Jonas Vingegaard in slovenski as Primož Roglič ter varovala vodilnega Kussa ter tokrat z njim ostala vse do ciljne črte. Skorajda skupaj so ciljno črto prečkali 9:29 minute za Evenepoelom, le Vingegaard je zaostal še devet sekund več.

V skupnem seštevku so posledično nastale manjše razlike. Kuss ima po novem 17 sekund naskoka pred Vingegaardom in 1:08 minute pred Rogličem. Četrti je še naprej Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki pa zaostaja natanko štiri minute. Ta je v zadnjem kilometru nekajkrat poskušal z napadom, a ni napravil razlike.

V petek bo na sporedu ravninska etapa od La Baneze do Iscarja (177,1 km). V njej bodo po vsej verjetnosti na vrsto prišli sprinterji, ki so se morali v zadnjih dneh umakniti kandidatom za skupno uvrstitev ter ubežnikom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava