Torek, 18 junij 2024
Iskanje

Federica Brignone nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji

V Meribelu je na prvi preizkušnji 47. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju srebro osvojila Švicarka Wendy Holdener, bron pa Avstrijka Ricarda Haaser

6. feb. 2023 | 15:17
Dark Theme

Italijanka Federica Brignone je nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji. V Meribelu je na prvi preizkušnji 47. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju srebro osvojila Švicarka Wendy Holdener, bron pa Avstrijka Ricarda Haaser. Prva favoritinja Američanka Mikaela Shiffrin je v slalomskem delu preizkušnje odstopila. Dvaintridesetletna Italijanka, ki je po srebru z veleslaloma iz Garmisch-Partenkirchna 2011 osvojila svojo drugo kolajno na SP, je prepričljivo vodila po superveleslalomskem nastopu.

Nabrala si je 71 stotink sekunde naskoka pred tekmicami, a so številne drugi nastop odpovedale. Med njimi tudi drugi najhitrejši po superveleslalomu, Norvežanka Ragnhild Mowinckel in Švicarka Lara Gut-Behrami.

Brignone je odprla slalomski del preizkušnje, se dobro spopadla s postavitvijo, nato pa čakala na tekmice, ki so lovile čas 1:57,47. Prvi preizkus je bil nastop Shiffin, ki je po superveleslalomu na šestem mestu zaostajala 96 stotink sekunde.

Skozi celotno postavitev je zaostanek zmanjševala, pri zadnjem vmesnem času je bila še osem stotink sekunde v rdečem, tik pred ciljno črto pa je napravila napako in sploh prvič na svetovnih prvenstvih odstopila. S tem je 27-letnica iz Vaila ostala brez možnosti za sedmo zlato kolajno na SP.

Slalomskemu nastopu se je odpovedala edina Slovenka na startu, Ilka Štuhec. Po superveleslalomu je bila deseta z zaostankom 1,28 sekunde.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava