Sobota, 15 junij 2024
Iskanje

V Padovi najhitrejši Belgijec Merlier, Pogačar z glavnino

Na vrhu skupne lestvice ni sprememb

Padova |
23. maj. 2024 | 18:32
Dark Theme

V Padovi slavil Belgijec Merlier, Pogačar odšteva dneva do Rima (daljše)

Padova ITALIJA

Belgijec Tim Merlier, član ekipe Soudal Quick-Step, je v sprintu dobil 18. etapo kolesarske dirke po Italiji. Tadej Pogačar je skozi cilj v Padovi prišel z glavnino, tako da ima tri etape pred koncem dirke še naprej ogromno prednost pred zasledovalci.

V etapi pravih pretresov ni bilo. Ob majhnem številu sprinterskih zaključkov so želele ekipe najhitrejših kolesarjev ves čas nadzor nad dogajanjem, zato si ubežniki nikoli niso privozili več kot dveh minut in pol naskoka.

V Padovi je pričakovano prišlo do obračuna sprinterjev, tokrat pa je imel za 43. zmago v karieri največ moči Belgijec Merlier, ki je izkoristil slabo pozicijo prvega favorita in domačina Jonathana Milana (Lidl-Trek). Ta je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninc).

Pogačar je varno prečkal ciljno črto v času glavnine in je še dan bližje skupni zmagi. Preostala Slovenca Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Domen Novak (UAE team Emirates) sta bila danes v vlogi pomočnikov.

V petek se bo karavana kolesarjev približala Sloveniji - start je v bližini Vidma, cilj pa v Dolomitih. Trasa je speljana med Morteglianom in Sappado.

Gre za 157 km dolgo in razgibano etapo s tremi kategoriziranimi vzponi. Vsi bodo na vrsti v zadnjih 60 km, zadnjega bodo kolesarji prečkali vsega šest kilometrov pred ciljem.

V soboto sledi še ena gorska etapa, v nedeljo pa je v Rimu na sporedu takoimenovana parada šampionov.

Slovenski as Tadej Pogačar ima v skupnem seštevku sedem minut in 42 sekund prednosti pred Kolumbijcem Danilom Martinezom (Bora-hansgrohe). Tretjeuvrščeni Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostaja 8:04 minute.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava