Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Že letos na olimpijsko prizorišče

Pogovor s tržaško jadralko Jano Germani

Trst |
14. apr. 2023 | 9:28
Dark Theme

Pred naslednjo postajo – francoskim Hyeresom – smo članico tačas najboljše italijanske posadke olimpijskega razreda 49er FX tržaško Slovenko Jano Germani poklicali v Milan. V dneh po prvi regati za svetovni pokal na Palmi de Mallorca je tekmovalka vojaške mornarice, sicer pa še vedno registrirana tudi za slovenski klub TPK Sirena, jadranje nekoliko odmislila, spet jo treningi čakajo 20. aprila. »Odpotovali bomo v Hyeres, kjer bo na vrsti tradicionalna regata olimpijskih razredov. Slednja sicer ne sodi več v koledar svetovnega pokala, a je še vedno privlačna za vse najboljše jadralce,« je včeraj napovedala še ne 24-letna jadralka.

Na prvi pomembnejši regati sezone, v kateri bodo posadke meddrugim avgusta lovile prve vozovnice za olimpijske igre v Paziru 2024, je s sotekmovalko Giorgio Bertuzzi končala na 14. mestu. Na Palmi je bila torej daleč od lanske uvrstitve na stopničke, vseeno pa ne predaleč od najboljših.

»Če vemo, da je bil to najin najslabši nastop v zadnjem obdobju, sva lahko s 14. mestom kar zadovoljni,« je oceno podalo ambiciozno dekle.

Kako bi torej ocenili vajin prvi letošnji nastop od 1 do 10?

Zasluživa si oceno 7/8. Bili sva hitri, jadrali dobro, a zataknilo se je vsakič na prvi stranici. Od drugega dneva dalje je bilo treba s termičnim vetrom jadrati čim več po levi strani, a nama ni nikoli uspelo ohranjati idealne linije. In tako sva izgubljali dragocene metre in mesta. Zmanjkalo je tudi nekaj sreče. Poskusili sva tudi startati čim bolj na levi strani startne linije, a se nama tudi takrat ni izšlo.

Zakaj je bilo lani, ko ste bili bronasti, lažje?

Lani je pihalo z obale ali pa je bil veter močnejši z valom. To mi je osebno tudi bolj všeč, saj zahteva od jadralca, da razmišlja, kje naj jadra, stalno je treba opazovati regatno polje ... V teh letošnjih razmerah s termičnim vetrom pa je bilo vsem že vnaprej znano, da je treba jadrati po levi. In če nisi jadral po levi, je bilo na drugih stranicah težko nadoknaditi. Bilo je nekako kot pri šahu. K sreči takih razmer ni na drugih regatnih poljih.

Spet ste bili najboljši Italijanki, kar je v pričakovanju olimpijskih kvalifikacij zelo pomembno. Se strinjate?

Res je. Tega se veseliva. Edini od italijanskih posadk sva tudi jadrali v zlati skupini, kar ni vedno samoumevno in lahko. Ravno dejstvo, da sva bili spet najboljši, bo morda dovolj, da bova lahko predstavljali Italijo na testni regati na olimpijskem prizorišču v Marseillu letos julija. Tam lahko nastopi le ena posadka na državo. O tem, ali bova tam sodelovali, se bo zveza izrekla po regati v Franciji.

Na Palmi ste bili v razvrstitvi držav dvanajste, sprva pa bodo podelili 10 vozovnic za Pariz.

Tako. A glede na to, da je bil to najin najslabši teden, sva bili deseterici vseeno zelo blizu. Naj pa še nekaj dodam.

Prosim.

Kaže, da sem v Palmi jadrala s poškodbo. Pred dnevi sem opravila podrobnejši pregled, ker je reprezentančni fizioterapevt posumil zlom malleolusa. Tretji dan regat na Palmi sem namreč dobila močan udarec v gleženj: k sreči lahko hodim in tudi jadram, a ko gleženj močno obremenim, boli. Upam, da bom kljub vsemu lahko nastopila v Hyeresu. Tega si močno želim.

Več v petkovem Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava