Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Glasba okronala Kraški Oktoberfešt

10. okt. 2016 | 18:58
Dark Theme

»Vreme nam je bilo letos res naklonjeno, tako da smo uspešno izpeljali tridnevni Kraški Oktoberfešt,« je bila navdušena predsednica šempolajskega društva Vigred Elena Legiša. Enaindvajseta izvedbo se je v nedeljo zaključila z glasbo, ki je odmevala dolgo v noč izpod šotora na prireditvenem prostoru v Praprotu.
Glasba je bila namreč protagonistka nedeljskega popoldneva in večera. Na oder so stopili mladi in manj mladi glasbeniki, ki so se preizkusili na Kraškem Muzikfeštu, to je na srečanju amaterskih-ljudskih godcev in pevcev s Krasa, iz Istre, Benečije in drugod. Tudi tokrat so nastopili glasbeniki v dveh kategorijah, njihovo performanso pa sta ocenila tako strokovna žirija kot občinstvo. Med mladimi do 15. leta (teh je nastopilo 7 skupin) sta tako žirija kot publika nagradila kvartet Amaterji, srebro pa dodelila duu Veseljaka (ki se frajtonarco učita na delavnicah SKD Vigred), tretje mesto pa si je po mnenju žirije zaslužil trio Sara, Mark in Manuel iz našega konca, po mnenju občinstva pa dvojica Gašper in Gašper z Gorenjske. V kategoriji odraslih in mešanih skupin pa se je prestavilo 13 zasedb. Med njimi so – tako po oceni žirije kot občinstva – zmago domov odnesli člani harmonikarskega orkestra Vilija Marinška, srebrno medaljo je žirija podelila društvu Kraška harmonika, občinstvo pa dvojici Vesela Gorenjca, slednje je žirija postavila na tretjo stopničko, publika pa je to mesto dodelila Fantom izpod planine iz Škofje Loke. Večer je glasbeno zaokrožil nastop priljubljenega ansambla Nebojsega.
Lepo vreme pa je že zjutraj v vas privabilo ljubitelje narave: kar 350 se jih je podalo na pohod Na Krasu je krasno. Udeleženci – največ je bilo letos članov društva upokojencev z Jesenic in pa planinskega društva iz Slovenj Gradca ter Kopra, ki so se v Praprot pripeljali kar z avtobusi – so spoznavali traso od Tubelj do Praprota, ki so jo prehodili v štirih urah. Po poti, po kateri so nekoč hodili stražarji ob meji, so občudovali lepote Krasa, v spremstvu jamarjev JK Grmada pa si naposled ogledali tudi jamo Grižnico, ki pelje v park Škljunk v Praprotu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava