Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Devet gradnikov bralne pismenosti

5. sep. 2018 | 17:23
Dark Theme

Bralna pismenost ne zadeva samo slovenščine, ampak vse predmete, skrb za njeno celotno in vertikalno razvijanje pa je cilj projekta OBJEM (Ozaveščanje, Branje, Jezik, Evalvacija, Modeli), ki ga bodo na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo izvajali do leta 2022. O omenjenem projektu je tekla beseda danes (5. septembra) dopoldne v prostorih liceja Galilei v Trstu v okviru 53. jesenskega seminarja za slovenske šolnike v Italiji, kjer so prisotni vzgojitelji, učitelji in profesorji pod vodstvom strokovnih sodelavk ZRSŠ sledili predavanju in se udeležili delavnic o razvijanju bralne pismenosti na vseh stopnjah šolanja.
Od projekta si na ZRSŠ veliko obetajo, npr. oblikovanje podatkovne baze primerov dobre prakse in predlogov izobraževanja, predvsem pa razvijanje otroka v smer samostojnosti pri sprejemanju vlog in usmerjanju v kariero ter da bo samostojno in odgovorno deloval in se dobro počutil.

Za dosego teh ciljev so oblikovali devet t. i. gradnikov bralne pismenosti: to so govor, motiviranost za branje, razumevanje zasnove bralnega gradiva, glasovno zavedanje, besedišče, tekoče branje, razumevanje besedil, odziv na besedila in tvorjenje besedil ter kritično branje.

Več v jutrišnji (četrtkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava