Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Virusa na Tržaškem ni, ampak ...

10. sep. 2018 | 17:36
Dark Theme

Na Tržaškem trenutno ni prisoten virus Zahodnega Nila, ki pa se je že precej razširil na nekaterih drugih območjih severne Italije, kljub temu pa pozornost ni odveč. Pomembno je, da tržaško zdravstveno podjetje, katerega oddelek za preventivo koordinira tovrstno dejavnost na celotnem območju Furlanije Julijske krajine, in občine tržaške pokrajine oblikujejo sistem preventive, pri čemer je bistvene važnosti, da poteka to v sodelovanju z občani, ki pa je še pomanjkljivo. To je bilo med drugim rečeno na današnjem (10. septembra) srečanju z novinarji v prostorih oddelka za preventivo, na katerem so sodelovali predstavniki zdravstvenega podjetja ter občin Trst, Milje in Devin-Nabrežina.
Virus zahodnega Nila, ki so ga bili odkrili leta 1937 v Ugandi, je že vrsto let prisoten tudi v Evropi, kamor so ga prinesle ptice, ki so naravni rezervoar virusa. Prenaša se s pikom navadnega komarja rodu Culex ali pa s transplantacijo organov oz. transfuzijo krvi, ne pa z normalnimi stiki med ljudmi oz. živalmi. Med le-temi so posebno občutljivi na virus konji, med ljudmi pa velika večina okuženih ne kaže simptomov. Inkubacijska doba traja od dveh do 14 dni, v nekaterih primerih tudi do 21 dni. Približno 20 odstotkov okuženih kaže lažje bolezenske znake, kot so vročina, glavobol, bruhanje, izpuščaji idr., ki lahko trajajo od nekaj dni do nekaj tednov (a to redkokdaj). Le odstotek okuženih lahko kaže hujše bolezenske znake z visoko vročino, močnim glavobolom, šibkostjo mišic, motnjo vida, tresenjem vse do paralize in kome. V redkih primerih lahko pride do encefalitisa s smrtnim izidom, še posebej so hujšim oblikam obolenja podvržene starejše in zdravstveno šibke osebe.
Za preprečevanje širjenja virusa lahko občine izvajajo ukrepe z dezinfekcijo jaškov, stoječih voda in zelenih površin, pa tudi območij, kot so npr. pokopališča. Veliko pa lahko naredijo že sami občani z rednim odstranjevanjem stoječe vode iz posod, pa tudi jaškov ter žlebov na vrtu oz. balkonu ter njihovim čiščenjem. Če tega ni, je zaman kar 60 odstotkov dela, ki ga opravljajo občine in zdravstveno podjetje. V slučaju suma okužbe, ko se oseba posebej slabo počuti, mora iti k domačemu zdravniku, ta pa ima 12 ur, da javi sum virusnega obolenja zdravstvenemu podjetju, ki potem stvar preveri. V primeru okužbe je treba opraviti dezinfekcijo tudi na domu in vrtu okuženega, v določenih primerih je treba ukrepati tudi z začasnim zaprtjem ulic za promet. Drugače so v posameznih občinah že zdaj v veljavi odredbe o preprečevanju množitve populacije komarjev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava