Petek, 18 januar 2019
Iskanje

Poklon vojakom avstrijskega Primorja

8. nov. 2018 | 19:18
Dark Theme

Na Verdijevem trgu bo jutrišnji (sobotni) dopoldan minil v znamenju spomina na več deset tisoč vojakov upravne enote avstrijskega Primorja (delilo se je na tri dežele: samosvoje mesto Trst, Mejno grofijo Istro in Kvarnerske otoke ter Goriško-Gradiščansko), ki so se pred stotimi leti borili v vrstah avstro-ogrske vojske. »Sinovi, očetje, možje, ki se s krvavih bojišč včasih niso več vrnili domov, in ki so bili kratko malo pozabljeni, ker so se borili na "napačni" strani, na strani poraženca.« Sobotno dogajanje se bo začelo ob 10. uri in nadaljevalo tja do 13. ure: prireditvi se je doslej pridružilo kakih trideset združenj in društev, ki bo na svoj način počastilo prezirane – posamezniki bodo prebirali njihova imena, medtem ko bodo peli zbori - med temi tudi zbori Skala-Slovan, Tabor, Kraški dom, Venturini, MoVS Bazovica - in nastopali glasbeniki - tudi Pihalni orkester Ricmanje, bralo se bo poezije in poklonilo kako besedo, seveda v kateremkoli jeziku avstrijskega Primorja.
»Ne gre za prireditev, ki bi želela ločevati, prav tako ne nasprotovati komu. Ne želi biti trenutek poveličevanja in proslavljanja, kaj šele obsojanja, pač pa le trenutek spominjanja naših prednikov, žrtev tragične usode.«  Kdor bi se rad udeležil spominske prireditve, naj s seboj ne nosi zastav, ker je komemoracija posvečena izginulim, ne pa uniformam in simbolom, so še povedali na srečanju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo