Sreda, 19 junij 2024
Iskanje

Blagoslov badnjaka in slame ter molitev

Verniki tržaške srbsko-pravoslavne skupnosti so se danes dopoldne (sreda, 6. januarja) udeležili predbožične svete maše v cerkvi sv. Spiridona

Trst |
6. jan. 2021 | 20:36
Dark Theme

S hrastovo vejico v rokah oz. badnjakom so se verniki tržaške srbsko-pravoslavne skupnosti v presenetljivo visokem številu za koronavirusni čas danes dopoldne (sreda, 6. januarja) udeležili predbožične svete maše v cerkvi sv. Spiridona. Jutri (četrtek, 7. januarja) je po julijanskem koledarju, katerega se skupnost drži, božič, trinajst dni po katoliškem in evangeličanskem.

»Mašo na predbožično jutro običajno ne obišče veliko ljudi. Letos pa se je obreda udeležilo veliko več vernikov kot na primer lani, morda zato, ker bomo namesto polnočnice imeli mašo pod večer, morda ker med prazniki niso odšli k sorodnikom v Srbijo,« je pojasnil član skupnosti Draško Stojanović, ki je pri stranskem vhodu – glavni je bil namreč zaprt – preverjal število udeležencev in skrbel za spoštovanje varnostnih predpisov.

Zaradi policijske ure so polnočnico spremenili v popoldansko božično mašo. Pred njo, okrog 17.40, so badnjak, večjo hrastovo vejo, ki jo običajno v cerkev prinese skupina vernikov, pred ikonostas položili le trije moški.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava