Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

»Državljanski dohodek ne omogoča preživetja«

Opozorilo sindikata Usb: Namesto napovedanih 780 evrov večina prejema od 200 do 300 evrov mesečno

Trst |
12. jul. 2019 | 6:11
Dark Theme

Temeljni državljanski dohodek socialno ranljivejšim posameznikom ne pomaga pri premagovanju revščine, njihovo stisko nasprotno le še poglablja. Predstavniki sindikata Usb so na včerajšnjem srečanju na tržaškem sedežu na Pončani nastali položaj ostro obsodili. Po njihovih podatkih namreč v Trstu večina prejema med 200 in 300 evri mesečno. Ne manjka pa niti skrajnih primerov, ko posamezniki dobivajo pičlih 76 ali celo 40 evrov na mesec.

Sindikalist Giorgio Vesnaver je bil jasen: »Med volilno kampanjo so nam sedanji predstavniki vlade obljubljali državljanski dohodek v skupnem znesku 780 evrov. Vedeli smo sicer, da bo to težko uresničljivo. Pričakovali pa smo vsaj 500 evrov mesečno in zagotovljeno najemnino za stanovanje. Ne gre sicer za sanjske razmere, vendar bi si s tem denarjem lahko vseeno zagotovili začasno preživetje.« Pristavil je še, da se mu je sprva zamisel Gibanja petih zvezd o temeljnem državljanskem dohodku zdela idejno dobra in hvalevredna. Vrzel med napovedano spremembo in realnim stanjem pa je sedaj postala prevelika.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo