Ponedeljek, 04 marec 2024
Iskanje

Dvorano poimenovali po Marku Stavarju

Slovensko deželno gospodarsko združenje se je poklonilo pred petimi leti preminulemu inženirju

Trst |
29. jun. 2023 | 16:10
Dark Theme

»V tej dvorani se bomo pogovarjali, iskali kompromise in rešitve. Tak je namreč bil Marko: človek, ki se je pogovarjal, znal je iskati kompromise in rešitve.«

S temi besedami se je predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) Robert Frandolič spomnil inženirja Marka Stavarja, podjetnika, ki nas je prerano zapustil pred petimi leti. Od srede se po njem imenuje glavna sejna soba SDGZ-ja in podjetja Servis v Ulici Cicerone v Trstu. Tablico z njegovim imenom sta odkrila Stavarjeva hči in sin Tereza in Miha.

»Marko je močno, izvirno in smelo izoral globoko in plodno brazdo, ki nas še obdarja,« se je pokojnika v nagovoru spominjal predsednik podjetja Servis Niko Tenze in dodal, da imajo namen Stavarju posvetiti tudi sklad ali štipendijo za podporo in pomoč mladim talentom, ki se ukvarjajo z gospodarstvom.

Kot je povedal Tenze, je bil Marko Stavar po izobrazbi strojni inženir. Sprva je delal v družinskem podjetju Typographic. Že Markov dedek Jurij Štavar, tiskar Edinosti, pa je v povojnih letih vodil znano tiskarno Graphis, ki je delovala v Ulici sv. Franciška. Kasneje se je Marko lotil samostojne poklicne poti in z vrstniki na tržaški univerzi ustanovil pisarno za ladijsko načrtovanje Meccano Studio tecnico associato. Leta 2000 je združena pisarna postala podjetje Meccano Engineering, ki zaposluje 40 oseb.

»Ob hudi krizi, ki je zajela manjšino po stečaju Tržaške kreditne banke (TKB) je poleg vodenja sekcije samostojnih poklicev prevzel še zahtevno vlogo podpredsednika SDGZ, usklajeval je tudi Odbor za zaščito varčevalcev TKB,« je izpostavil Tenze. Odbor je priredil prva srečanja na temo interneta pri nas, TKB je bila druga banka v Italiji, ki je v delovanje vpeljala svetovno medmrežje. »Kasneje je postal upravitelj in predsednik podjetja Servis, pri čemer je nadaljeval proces posodabljanja delovnega okolja«, je sklenil Tenze, ki se je hvaležno spomnil tudi pred kratkim preminulih podjetnikov Roberta Cedrona in Dionisia Gherbassija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava