Torek, 22 november 2022
Iskanje

Kongresni center v starem pristanišču predali namenu

Dopoldne slovesno odprtje prostorov, ki bodo od srede gostili Esof2020

31. avg. 2020 | 18:31
Dark Theme

»Kam hočem pripeljati Trst, me je danes zjutraj vprašala občanka na ulici. Odgovoril sem ji, da visoko, pravzaprav še višje.« In za tržaškega župana Roberta Dipiazzo ga ni boljšega odskočnega odriva v višino kot je zaključek gradbenih del oz. slovesna predaja kongresnega centra v starem pristanišču, ki bo od jutrišnjega dne gostil znanstveno prireditev Esof2020.

Na dopoldanski slavnosti je Dipiazza v veliki dvorani novega kongresnega centra naravnost žarel. Načrtuje se preporod pristanišča, ki ne bi bil po županovem mnenju mogoč brez spremembe prostorskega načrta starega pristanišča, ki sega v namensko uporabo območja. V prihodnjih dneh bodo podpisali programski sporazum o prenovi in razvoju pristanišča, ki ga bodo podpisali ob Občini Trst še Dežela FJK in Pristaniški sistem vzhodnega Jadrana.

Na veliki podvig, ki se je udejanjil v pičlih petnajstih mesecih, je opozorila tudi tržaška odbornica za infrastrukturna dela Elisa Lodi. Projekt je bil vreden 13,3 milijona evrov, ki sta jih prispevala tako javni kot zasebni sektor – Občina Trst je temu namenila 5,5 milijona evrov, zasebna družba TCC (Trieste Convention Center), ki združuje 63 podjetij, pa preostali del. Denar so vložili v prenovo obstoječih skladišč 27 in 28 ter v novogradnjo paviljona 28 bis, se pravi skupno 9000 kvadratnih metrov površine. Obe skladišči nameravajo uporabiti v glavnem za razstave oz. kot prostore za večje dogodke – v prvem bo svoje urade med drugim imelo tudi podjetje TCC, v pritličju pa že deluje kavarna Illy. Skladišči, ki si stojita nasproti, povezuje po novem 30-metrska brv v stekleni preobleki. Dodatna konstrukcija, 28 bis, gosti ogromno dvorano s 1956 sedeži (v sedanjih koronarazmerah jih je lahko le 500), ki je idealna za kongrese: slednja bo poimenovana po inženirju Pierpaolu Ferranteju, ki si je močno prizadeval, da bi Trst gostil Esof, a ga žal ni dočakal. Poskrbljeno je bilo tudi za 200 parkirnih mest na 4500 kvadratnih metrov veliki zunanji površini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava