Sobota, 16 september 2023
Iskanje

Narodni dom: dodatni prostori tudi uradno v slovenskih rokah

Upravni svet tržaške univerze uradno odobril sklep, da desne pritlične prostore preda Narodni in študijski knjižnici

Trst |
10. maj. 2019 | 20:08
Dark Theme

Vest je sedaj tudi uradna: upravni svet tržaške univerze je na včerajšnjem zasedanju formalno odobril sklep, da bodo pritlične prostore Narodnega doma v Ulici Filzi predali Narodni in študijski knjižnici. Naj na tem mestu vsekakor spomnimo, da govorimo o pritličnih prostorih na desni strani, za vratarsko hišico, saj na drugi strani uspešno deluje Odsek za mlade bralce NŠK. Pot je bila dolga in naporna, pomemben cilj pa je skoraj 99 let, odkar so 13. julija 1920 italijanski nacionalisti in fašisti požgali tedanje središče delovanja tržaških Slovencev, le dosežen.

»Gre za zaključni del daljšega postopka. Ta je zaobjemal tako odločitev tam prisotnega univerzitetnega oddelka za pravne in jezikovne vede, tolmačenje in prevajanje kot diskusijo in sklep akademskega senata ter na koncu še tistega upravnega sveta,« je za Primorski dnevnik utemeljil vodja pravne posvetovalnice pri Slovenski kulturno gospodarski zvezi Livio Semolič. Svojega zadovoljstva ni skrival, saj je bila prehojena pot kompleksna: »Lepo je, da je do tega sklepa prišlo skorajda vzporedno s pričetkom obnovitvenih del pritličja Trgovskega doma v Gorici. Uresničila se je vzporednica med dvema domovoma, ki predstavljata pomemben simbol za našo narodno skupnost. Danes pa iz čiste simbolike prehajata v živo kulturno tvorbo našega vsakdana.«

Mejnik pa ni prelomen samo za pripadnike slovenske manjšine, temveč tudi za rektorja univerze Maurizio Fermeglio, ki je vseskozi stremel k uresničitvi predaje prostorov.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava