Sobota, 22 junij 2024
Iskanje

Narodni dom naj bo »žarišče širine«

Ob obletnici požiga odprli multimedijski informativni center Stik

Trst |
13. jul. 2023 | 21:15
Dark Theme

»Bil je čas nacionalizmov, sedaj je čas evropskega nadgrajevanja. (...) Vrnitev Narodnega doma ne gre razumeti kot povračilo škode slovenski manjšini ali protivrednost za požig; to gesto moramo razumeti kot investicijo v bodočnost, namenjeno mladim rodovom.«

Tako je Rado Race, predsednik Fundacije Narodni dom, dejal na nocojšnji svečanosti ob 103. obletnici požiga nekdanjega kulturnega in ekonomskega središča tržaških Slovencev. V stavbi, ki je od marca lani v lasti fundacije (čeprav v njej še vedno domuje tržaška univerza), so včeraj odprli tudi multimedijski informativni center Stik, dodaten element v Narodnem domu, ki naj bo »žarišče širine in svetovljanstva, ki ga Trst potrebuje, da se reši starih okov in spon, ki so ga preveč desetletij omejevale,« je še zaželel odvetnik Race.

Slovesnosti v veliki dvorani Narodnega doma so se udeležili najvišji predstavniki krajevnega življenja: prefekt Pietro Signoriello, škof Henrik, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, slovenski ambasador v Rimu Matjaž Longar. Za mikrofon sta med drugimi stopila njegov predhodnik Tone Kunstelj in državni sekretar za mednarodne zadeve pri slovenski vladi Vojko Volk.

Več v jutrišnji (petkovi) izdaji dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava