Sobota, 22 junij 2024
Iskanje

Nastaja prvi mednarodni carinski koridor v Evropi

Povezoval bo logistično vozlišče v Brnci pri Beljaku in tržaško pristanišče

Trst |
1. dec. 2022 | 8:55
Dark Theme

Januarja bodo med Trstom in velikim regijskim logističnem vozliščem v Brnci pri Beljaku vzpostavili carinski koridor, ki bo sploh prvi te vrste v Evropi. To pomeni, da bodo blago, ki potuje iz Trsta proti Avstriji, carinili šele v Beljaku, v Trstu pa bodo izvedli le sanitarne in varnostne preglede.

Prve orise dogovora so sicer opisali že septembra v Beljaku. Danes pa bodo na Dunaju podpisali dogovor predsednik družbe avstrijskih železnic ÖBB Andreas Matthä predstavniki carin iz Italije in Avstrije, guverner Koroške Peter Kaiser, ambasador Italije v Avstriji Stefano Beltrame in avstrijski finančni minister Magnus Brunner.

S prvim mednarodnim carinskim koridorjem med dvema državama bodo pospešili postopke tako za uvoz kot izvoz do pomembnega železniškega vozlišča, je prepričan predsednik tržaške pristaniške uprave Zeno D’Agostino. S tem dogovorom bodo zmanjšali birokratske postopke, skrajšali čas potovanja kontejnerjev in znižali cene za prehod blaga pri uvozu in izvozu v tržaškem pristanišču. Obenem naj bi koridor tudi poenostavil premike blaga z ladij na železnico, partnerji pa s pospešeno birokracijo računajo na večjo konkurenčnost tržaškega pristanišča, ko gre za avstrijsko gospodarstvo in širše območje.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava