Ponedeljek, 27 november 2023
Iskanje

Nocoj v Narodnem domu odprtje Stika

Ob 103. obletnici požiga bosta nocoj v stavbi v Ulici Filzi spominska svečanost in odprtje multimedijskega središča, ki bo od jutri na ogled širši javnosti

Trst |
13. jul. 2023 | 16:56
Dark Theme

Ob današnji 103. obletnici požiga Narodnega doma bodo v Fabianijevi palači v Ulici Filzi odprli Multimedijsko informativno središče Stik. Pred tem bo v veliki dvorani spominska svečanost. Oba današnja dogodka nista odprta za javnost, bo pa Stik od jutri na voljo vsem, ki bi radi obiskali ta nov muzej Slovencev v Italiji. Soorganizatorja današnjega dogodka sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij v sodelovanju s Fundacijo Narodni dom.

Svečanost se bo pričela ob 19. uri, predvideni so nagovori nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije v Italiji Tomaža Kunstlja, državnega sekretarja za mednarodne zadeve pri predsedstvu vlade RS Vojka Volka, rektorja Univerze v Trstu Roberta di Lenarde, deželnega odbornika FJK za lokalno avtonomijo Pierpaola Robertija in predsednika Fundacije Narodni dom Rada Raceta. Na dogodku bo sodeloval tudi harmonikar in profesor Glasbene matice Aleksander Ipavec.

V nadaljevanju bodo vabljenim gostom pokazali Multimedijsko informativno središče Stik v pritličnih prostorih Narodnega doma. Njegove vsebine bodo predstavili oblikovalec Andrej Pisani, etnologinja Jasna Simoneta, režiserka Jasmin Kovic ter producenta Ivo Corva in Martin Lissiach.

Prvotno je bilo napovedano, da bo muzej Stik še nekaj tednov zaprt za javnost, krovni organizaciji pa sta včeraj spoorčili, da bo od jutri obisk mogoč vsak dan (od ponedeljka do petka) med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro.

Od danes tudi v angleščini

Priročni zgodovinski vodnik po Narodnem domu, ki je pri Založništvu tržaškega tiska izšel ob stoletnici požiga, pa je od danes na voljo tudi v angleščini. Avtorja knjižice The Narodni dom. Trieste, 1904-1920 sta Martina Kafol in Ace Mermolja, ob strokovnem pregledu tržaškega zgodovinarja Štefana Čoka ga je v angleški jezik prevedla Ariela Herček. Publikacija doživlja ob letošnji obletnici požiga tudi ponatis italijanske izdaje.

Knjižica na okrog 80 straneh bralcem predstavi zgodovino stavbe, ki so jo tržaški Slovenci zgradili po načrtih arhitekta Maksa Fabianija. Z bogatim fotografskim gradivom si lahko razjasnijo pomen Narodnega doma, kaj vse se je v njem dogajalo, pa tudi fašistično ozadje požiga. Strnjen pregled je nastal tudi na podlagi gradiva, ki ga je Slovenski klub zbral ob postavitvi stalne razstave v vhodni avli Narodnega doma (www.narodnidom.eu). Po vodniku o Narodnem domu pa bodo po novem lahko od danes segli tudi vsi, ki obvladajo angleški jezik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava