Ponedeljek, 15 julij 2024
Iskanje

Obsodili Camberja in šest nekdanjih svetnikov

Denar za delo svetniški skupin je sedmerica uporabljala za lastne namene

Trst |
21. dec. 2018 | 22:02
Dark Theme

Drugostopenjsko sodišče v Trstu je šest nekdanjih deželnih svetnikov Furlanije Julijske krajine in Piera Camberja, ki še sedi v svetniških klopeh, obsodilo zaradi nenamenske uporabe javnih sredstev. Sodniški kolegij, ki mu je predsedoval Igor Maria Rifiorati, je presodil, da je sedmerica v obdobju 2010-2012 denar za delovanje svetniških skupin uporabilo v lastne namene.

Najvišjo kazen so sodniki naprtili nekdanjemu vodji svetniške skupine Berlusconijevega Ljudstva svobode Danieleju Galassu, in sicer dve leti in osem mesecev zaporne kazni. Dva meseca milejša kazen je doletela Gianfranca Morettona, ki je bil izvoljen na listi Demokratske stranke in bil tudi vodja njene svetniške skupine do prestopa v stranko Lista civica. Nad dve leti kazni je dobil le še Piero Tononi (2 leti in 10 dni).

Med obsojenimi so še Antonio Pedicini (leto in deset mesecev), nekdanji goriški župan Gaetano Valenti (leto in devet mesecev) ter Maurizio Bucci in Piero Camber.

Za zadnja dva bi kazen lahko imela dodatne posledice. Bucci in Camber sta namreč edina, ki sta še dejavna v politiki, njuno udejstvovanje pa je zdaj postavljeno pod vprašaj. Camber je deželni svetnik Forza Italia, Bucci pa je član občinske uprave v Trstu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava