Nedelja, 03 december 2023
Iskanje

Poslednje slovo od Štrmaca in Rožice (video)

Tradicionalni pogrebi pusta na pepelnično sredo

2. mar. 2022 | 19:10
Dark Theme

Lučo Štrmac je odšel v večnost in s sabo odnesel pustni duh, ki je letos, za razliko od lanskega in predlanskega, bil nekoliko bolj živahen. Rajni je sicer izdihnil že pred dvema letoma, ko je, kot kaže, podlegel koronavirusni bolezni. Takrat mu svojci niso uspeli organizirati takega pogreba, kot si ga je Lučo sanjal in zaslužil, saj so pandemične razmere bile prehude, protivirusni predpisi pa prestrogi. Zato so ga dali v zamrzovalnik, kjer je pridno čakal na slovesnost. Danes je tako končno odbila pričakovana ura.

Zvesti prijatelji so Štrmaca s Hrama žalosti v kontovelski telovadnici pospremili na zadnjo pot, še prej pa mu privoščili poslednji pustni popoldan v družbi domačih mask in pristne kapljice po proseških kavarnah in v društveni gostilni. Neutolažljiva vdova se je naslonila na znance in prijatelje ter s solzami v očeh opazovala, kako njen ljubi postlan z bršljanom leži v večnem snu. Menihi in pogrebniki so ga na ramenih popeljali do kontovelske mlake. Tu so Luča Štrmaca ob spremljavi proseške godbe položili na splav in ga spustili na vodno gladino. V ognjenih zubljih je odšel v onostranstvo, medtem ko je vdova iz obupa skočila za njim v mrzlo vodo v družbi spokojne sestre in pogrebnika.

Pustni pogreb na Kontovelu (FOTODAMJ@N)
Pustni pogreb na Kontovelu (FOTODAMJ@N)

Žalujoči pustarji so se zbrali tudi v Šempolaju, kjer so se za tradicionalni pogreb pusta prilagodili protikoronskim ukrepom in dogajanje selili iz notranjih prostorov na vrt Štalce. Pod šotorom je Rožica, tako mu je bilo ime, ležal v krsti. Varovale so ga švicarske straže. Iz bližnjih vasi so se pokojnemu poklonili glasbeniki in pustarji, ki so sicer tudi sami žalovali zaradi prerane izgube domačega pusta. Od žalosti izčrpana vdova mu je bila ob strani do zadnjega. Priznala je, da ni bil kos pustnim praznovanjem in da je podlegel po torkovi zabavi. Na pot v drugi svet ga je pospremil sam papež Vladi Prvi Lindo, katerega so ustoličili prav včeraj med pogrebom, potem ko je svojo cerkveno kariero v Šempolaju začel kot pustni župnik, preskočil v kardinala in v enainsedemdesetem letu starosti (naj bi ga imenovali že lani, a prisiljeni pandemični premor ni tega dovoljeval) ponosen doživel uhajanje belega dima iz dimnika šempolajske Štalce.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava