Sobota, 24 februar 2024
Iskanje

Praznik češenj kot nekoč

SPD Mačkolje vabi v nedeljo na prireditev Skupaj na Praznik češenj z ansamblom Aleksij Jercog & prijatelji ter gledališčniki PD Štandrež

25. maj. 2021 | 9:51
Dark Theme

Pandemija, ki traja že več kot leto dni, je upočasnila ali celo ustavila živahni utrip vaških društev. Tradicionalne prireditve, koncerti in šagre, ki povezujejo naše ljudi, so v zadnjem letu skoraj popolnoma zamrli: tako je tudi z mačkoljanskim Praznikom češenj. Po lanskem prisilnem premoru, prvim v svoji skoraj 60-letni zgodovini, se letos spet vrača, vendar v nekoliko različni obliki.

Pri SPD Mačkolje, organizatorju priljubljenega vaškega praznika, so se odločili za povratek h koreninam. V začetni zamisli leta 1963 je bila namreč to prireditev, ki je združevala vaščane in obiskovalce na kulturnem dogodku na prostem: ob petju in glasbi, slovenski besedi in gledaliških prizorih, a predvsem na prijateljskem srečanju. V letih se je podoba Praznika češenj zelo spremenila, saj je njegova družabna plat - od prvotnega kozarca vina, pršuta in domačih češenj - prerasla v šagro, ki je poznana daleč naokrog.

Letošnja izvedba se torej, po sili razmer, povezuje na svojo izvirno obliko. Prireditev so organizatorji naslovili Skupaj na Praznik češenj, s poudarkom na besedah »skupaj« in »praznik«, saj so prepričani, da si po letu osamitve vsi zaslužimo skupno praznovanje, čeprav v omejenem obsegu in ob spoštovanju vseh zakonskih in zdravstvenih predpisov. Dogodek, ki je nastal ob podpori Slovenske prosvete, bo zaživel na prizorišču »na Metežici«, v nedeljo, 30. maja, od 17. ure dalje. Nastopil bo ansambel Aleksij Jercog & prijatelji, za veselo razpoloženje pa bodo poskrbeli še člani dramskega odseka PD Štandrež s prizorom Na trimu Janeza Povšeta.

V skladu z vladnim odlokom je obvezen sedežni red, število mest pa je omejeno. Organizatorji priporočajo rezervacijo po elektronski pošti na naslov spd.mackolje@gmail.com ali na telefonski številki +39 345 4981228 (tudi WhatsApp).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava