Petek, 19 julij 2024
Iskanje

Pri Banih se kupi odpadkov le množijo

Že mesece se odvoza odpadkov z gmajne nihče ne loteva

Bani |
5. feb. 2024 | 18:37
Dark Theme

Lepo bi bilo začeti članek z dobro novico za Bane in okolico. A kaj ko je že dolgo ni. Meseci minevajo in nič se ne premakne, nič se ne spreminja. To je grenka ugotovitev, s katero se morajo sprijazniti zlasti banovski in trebenski jusarji, ki na širšem območju pri nekdanji vojašnici Monte Cimone pri Banih starim samo prištevajo nove in nove kupe odpadkov, ki se v od časa do časa kopičijo. Že obstoječim grbinam v glavnem nametanega gradbenega materiala in raznorazne šare od praznjenja stanovanj se dodajajo nove. Slednjih se zavedajo zlasti vaščani in redni sprehajalci po okolici, ki takoj opazijo novo pošiljko ... Na avgusta napovedani odvoz pa še vedno čakajo.

Ali nikogar ne moti?

Da so nad dogajanjem že povsem obupani, je tudi tokrat potrdila predsednica banovskih jusarjev Neva Husu. »Le kako bi bilo tudi drugače, ko že leta opozarjaš, da je nekaj hudo narobe in bi bilo nujno treba ukrepati, posluša pa te ne nihče.« Vsaj tak je občutek, saj se odpadkov že leta nihče ne dotakne (z izjemo nekaj obiskov skupine SOS Carso) in še vedno ležijo na gmajni, kot bi čakali, da se jih loti zob časa, da jih morebiti prerase trava ali se kar sami od sebe ugreznejo v zemljo.

»Nekje oktobra se je na gmajni pojavilo ogrodje starega motorja, nekaj novih odpadkov so neznanci pripeljali konec decembra, ravno med prazniki, nazadnje pa so pred desetimi dnevi zagledali druge in nas opozorili. V glavnem gre za ploščice, strešne valovite kritine, vrata in črne vreče vsega ...« Neva Husu je otožno ugotavljala, da so povsem nemočni. Neznanci se ne zmenijo za prepovedi in se s tovornimi vozili kar nemoteno zapeljejo na gmajno, kjer jih ne opazijo radovedne oči. Ravno tako nihče ne opazi odpadkov, vsaj do takrat ne, ko se za sprehod odločijo krajani.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava