Nedelja, 16 maj 2021
Iskanje

Ribje jedi pogosteje na domačem jedilniku

V času pandemije obišče ribarnice čedalje več kupcev, mlajših in starejših

15. apr. 2021 | 8:14
Dark Theme

Ribje jedi sodijo med priprave, ki jih je večina ljudi raje prepustila profesionalnim kuharjem. Po enem letu izrednih razmer pa so morske dobrote, bolj ali manj zdrave, bolj ali manj dietetične in drage, pogosteje prisotne na domačem jedilniku. V ribarnicah na Tržaškem smo poizvedovali, ali je res kupcev več.

Vse kaže, da so najbolj izurjeni Križani, ki redno obiščejo edino vaško ribarnico. »Vsi zelo dobro poznajo morske jedi, ribe in druge živali,« je povedala Marzia Tortul, ki z možem Sandrom Malusajem upravlja ribarnico v Križu.

Nova ribarnica na Dunajski cesti (FOTODAMJ@N)
Nova ribarnica na Dunajski cesti (FOTODAMJ@N)

Tudi na Opčinah se ponašajo z dokaj izurjenimi strankami. »Dobro število strank smo stregli ob vsakem barvnem koronavirusnem odtenku,« sta duhovito izjavila Luca in Sonia, ki sta ribarnico Il Brigantino na Proseški ulici odprla januarja lani, malo pred izbruhom pandemije.

Sveža kot riba pa je trgovina, ki jo je Esposito Federico odprl v ponedeljek na Dunajski cesti: »Prodaja je odvisna tudi od kraja, kjer si. Morda se do Opčin Tržačani ne pripeljejo a vseeno nas je v dveh dneh obiskalo dobro število strank. Vsi prosijo za čiščenje.«

Prodajalec rib v openskem supermarketu Conad Sergij Lukša (FOTODAMJ@N)
Prodajalec rib v openskem supermarketu Conad Sergij Lukša (FOTODAMJ@N)

Nekoliko bolj izkušene pri čiščenju rib pa so stranke ribarnice Tognon pri Sv. Jakobu. »Zahteva jo približno 70 odstotkov kupcev. Večina pozna ribje jedi, če pa še niso vešči na tem področju, jim z veseljem razložimo,« je pojasnil Paolo Tognon. Če bi radi na mizo postavili bolj eksotično morsko jed, je najbolje, da se odpravite v market, kjer je sicer na voljo tudi domači ulov. »Opažam, da so se mladi izurili predvsem v zadnjem letu, ko ne zahajajo več v restavracijo,« je izjavil Sergij Lukša, prodajalec rib v openskem supermarketu Conad.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo