Petek, 23 avgust 2019
Iskanje

Sandi Volk Salviniju: nismo zanikovalci, edini resno raziskujemo fojbe

Zgodovinar Sandi Volk se je z odprtim pismom odzval na obtožbe o zanikovanju fojb

Trst |
5. feb. 2019 | 18:29
Dark Theme

Sandi Volk ne pristaja na etiketo zanikovalca. To je bil povod za odprto pismo, naslovljeno na ministra za notranje zadeve Mattea Salvinija, deželnega guvernerja Massimiliana Fedrigo in predsednico Vsedržavnega združenja partizanov ANPI Carlo Nespolo.

Epitet zanikovalca je namreč govornikom, ki so bili povabljeni k sodelovanju na parmskem posvetu ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus, namenila cela vrsta politikov iz različnih strank (Fratelli d'Italia, Liga, Forza Italia, Demokratska stranka). Med vsemi je nemara najbolj odmeval odziv italijanskega ministra za notranje zadeve Mattea Salvinija.

Med napovedanimi govorniki posveta, ki ga v sodelovanju s parmskim oddelkom Vsedržavnega združenja partizanov ANPI prireja Antifašistični in protiimperialistični odbor za zgodovinski spomin, je namreč tudi tržaški zgodovinar Sandi Volk, ki bo srečanje uvedel s predavanjem o žrtvah fojb, priznanih z zakonom 354, med katerimi so skoraj vsi pripadniki oboroženih sil fašistične Italije.

Na niz obtožb o domnevnem zanikovanju povojnih zločinov se je zgodovinar, ki je leta 2001 doktoriral z disertacijo o naselitvi istrskih beguncev v tržaški pokrajini med letoma 1945 in 1966, odzval z odprtim pismom, v katerem se brani obtožb zanikovanja in pojasnjuje, da so prav tisti, ki so v teh dneh deležni raznovrstnih zaničevalnih opazk, pravzaprav med redkimi, ki opravljajo poglobljene raziskave na temo fojb in eksodusa. »Sam že vrsto let zbiram imena oseb (uraden seznam namreč ne obstaja), v spomin na katere vsakega 10. februarja podeljujejo odlikovanja. Kje je tu zanikovanje?,« je Volk zapisal v odprtem pismu, v katerem opozarja tudi na dejstvo, da odlikovanja serijsko podeljujejo prav osebam, ki so bile članice oboroženih skupin in so sodelovale z nacisti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo