Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Slovensko identiteto bo rešila le odprtost«

Slovenska komponenta DS je priredila debatni večer o izzivih pluralnega okolja

2. mar. 2024 | 15:31
Dark Theme

Nekdanji senator in vladni podtajnik Miloš Budin je bil na četrtkovi debati o identiteti v priredbi slovenske komponente Demokratske stranke nedvoumen: "Slovensko identiteto v Italiji bo rešila le odprtost. Zapiranje v lastno etničnost privede le do konfliktov!"

Identiteta: nove spremembe in novi izzivi v pluralnem okolju je bil naslov okrogle mize, ki jo je v prostorih KRD Dom pri Briščikih vodil dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec.

Kako naj se pripadnik manjšine opredeli, je najprej zanimalo Petrovca. "Če sem po Italiji govoril, da sem Slovenec v Italiji, me niso razumeli. Zato sem se nazival za Tržačana oziroma Italijana slovenskega jezika," je pojasnil Budin, ki je prepričan, da je potrebno uporabljati pojme, ki bodo sprejemljivi in razumljivi za pripadnike večinskega naroda. "Naša prihodnost je odvisna od tega, koliko bomo zanimivi za druge. Bistvo pa tiči v šoli: kolikor otrok bo obiskovalo šole s slovenskim učnim jezikom, toliko jih bo govorilo v slovenščini," je svoje prepričanje utemeljil nekdanji zgoniški župan, ki meni, da bi manjšini prej priznali njene pravice, če bi si ta zanje prizadevala z italijansko zastavo. "Boljše je sožitje, bolje se bodo udejanjale naše pravice," je sklenil.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava