Ponedeljek, 20 maj 2024
Iskanje

»Sramotno je, da se Italija resno ne zavzame za iskanje resnice«

V barkovljanskem borovem gozdičku so se poklonili spominu Mirana Hrovatina

19. mar. 2021 | 9:29
Dark Theme

Hladen maestral je včeraj v barkovljanskem borovem gozdiču pospremil poklon Miranu Hrovatinu. Snemalcu, ki je padel v Mogadišu pred 27 leti, so se na zelenici ob vodometu, ki nosi ime po njem, pod geslom #NoiNonArchiviamo poklonili predstavniki italijanske novinarske zbornice, deželnega sindikata novinarjev Assostampa, človekoljubne Fundacije Luchetta, Ota, D’Angelo, Hrovatin in društva Articolo 21.

Zelenica poimenovana po Miranu Hrovatinu (FOTODAMJ@N)
Zelenica poimenovana po Miranu Hrovatinu (FOTODAMJ@N)

Zelenico so po Hrovatinu poimenovali na predlog družine in to ravno pod ulico, kjer je Miran živel v zadnjih letih svojega prekratkega življenja. Njegova pestra življenjska pot se je namreč končala 20. marca 1994, ko je z novinarko Ilario Alpi, ki je preiskovala tihotapljenje orožja in radioaktivnih odpadkov med Somalijo in Italijo, padel pod streli oborožene tolpe atentatorjev.

»Kljub epidemiološkim razmeram smo se ob obletnici smrti želeli pokloniti velikemu človeku, čigar zgodba je žal še danes ovita v molk,« je v uvodnem pozdravu povedala Fabiana Martini, novinarka društva Articolo 21, ki je na Miranovo spominsko ploščo položila cvetico in list z zgoraj omenjenim hashtagom.

»Miranu, Dariu, Saši in Marcu smo se poklonili na najlepši možen način, in sicer z ustanovitvijo organizacije, ki pomaga otrokom v stiski. Sramotno pa je dejstvo, da se italijanska država po vseh teh letih ne angažira za iskanje resnice,« je razložila Daniela Luchetta, vdova Marca Luchette, ki je nekaj mesecev pred Miranom padel v Mostarju, ter predsednica organizacije, ki nosi ime po umorjenih novinarjih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava