Ponedeljek, 25 januar 2021
Iskanje

Stekel postopek zaščite begunskega taborišča

Padriška gozdna zadruga namerava posredovati svoje pomisleke in ugovore

8. nov. 2019 | 13:01
Dark Theme

Člani padriške gozdne zadruge so v preteklih dneh na dom prejeli priporočeno pošto. Zadeva: začetek postopka za priznanje statusa posebnega kulturnega pomena za objekte na območju nekdanjega begunskega taborišča pri Padričah. Zavod za spomeniško varstvo, ki deluje pod okriljem italijanskega ministrstva za kulturno dediščino, je dopis posredoval tudi Deželi Furlaniji - Julijski krajini, tržaški občini, zavodu za javno domeno in drugim deležnikom, ki so poleg članov padriške gozdne zadruge tako ali drugače vpleteni v to zgodbo.

V dopisu Zavod za spomeniško varstvo FJK navaja, da se postopek za priznanje statusa posebnega kulturnega pomena začenja, ker območje, na katerem so bili v povojnem času nastanjeni begunci, »predstavlja enega izmed največjih in najbolje ohranjenih sprejemnih centrov, ki so že od konca leta 1943, zlasti pa med letoma 1947 in 1948, v Italiji gostili več kot 350 tisoč beguncev iz Istre, Reke in Dalmacije.«

V roku 90 dni od prejetja priporočene pošte je mogoče na zavod za spomeniško varstvo vložiti prošnjo za vpogled v dokumentacijo postopka, po zakonskih predpisih pa mora zavod sprejeti tudi morebitne pomisleke ali ugovore. Predsednik padriške Gozdne zadruge Karlo Grgič je le-te že napovedal: »Že iz dopisa ki smo ga prejeli v preteklih dneh, v katerem je navedeno, da so načrti za objekte sprejemnega centra iz leta 1950, je razvidno, da območje ne izpolnjuje pogojev za tovrstno zaščito,« meni Grgič.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se boste cepili proti covidu-19, ko bo to mogoče?

8. jan. 2021 | 8:00
Seveda
Ne, ker ne zaupam cepivu
Samo če bo obvezno
Mogoče
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo