Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Tržaški vodja CasaPound obsojen zaradi plakatov

Slovenskima kulturnima društvoma Prešeren in Tabor bo Francesco Clun moral plačati odškodnino, poleg denarne kazni in sodnih stroškov

Trst |
17. dec. 2022 | 6:25
Dark Theme

Primer plakatiranja Prosvetnega doma na Opčinah in občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu izpred več kot dveh let je doživel sodni epilog. Francesco Clun, tržaški vodja neofašistične stranke CasaPound, je bil na tržaškem sodišču spoznan za krivega mazanja tuje lastnine dne 10. februarja 2020. Gre za redek primer obsodbe v primeru tovrstne nočne akcije, kakršnih je bilo v Trstu že veliko.

Za kaznivo dejanje mazanja so sicer predvidene dokaj nizke kazni, Clun pa bo moral le odšteti nezanemarljivo vsoto denarja. Denarna kazen znaša tisoč evrov, oškodovanima strankama – slovenskima kulturnima društvoma France Prešeren (iz Boljunca) in Tabor (z Opčin) – pa bo plačal odškodnino, vsakemu društvu po dva tisoč evrov. Poleg tega bo poravnal sodne stroške. Skupno bo moral torej nakazati več kot pet tisoč evrov.

Sodnik je bil Alessio Tassan, tožilec pa Pietro Montrone, v petek je slednjega nadomeščal Federico Frezza. Omenjeni društvi in Slovensko kulturno gospodarsko zvezo (SKGZ) je na sojenju, ki se je začelo 2. marca letos, zastopal odvetnik Marko Jarc. Cluna pa je zagovarjal videmski odvetnik Giovanni Adami.

Odvetnik Jarc je bil po sodbi delno zadovoljen. »Razplet je pozitiven, saj v takih primerih redkokdaj zasačijo storilca, še težje pa je najti dokaze. V tem smislu se je vse skupaj dobro izšlo,« je povedal za Primorski dnevnik. Po drugi strani Jarčevo zadovoljstvo ni popolno, ker se je sam od vsega začetka zavzemal tudi za to, da bi na sodišču priznali oteževalno okoliščino rasne oziroma etnične diskriminacije na podlagi t.i. zakona Mancino, s čimer pa se tožilstvo ni strinjalo.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava