Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

Visco in Gonars: od neznanja do spomina

Dijaki italijanskih višjih šol v sklopu mednarodnega projekta spoznali realnost fašističnih taborišč

Gonars |
14. mar. 2019 | 19:31
Dark Theme

Fašistična taborišča in razsežnost fašizma oziroma njegove raznarodovalne politike sta v širši italijanski javnosti slabo poznana resnica. Ozaveščanje šolske mladine predstavlja torej nujni predpogoj za celovito poznavanje zgodovine in posledično tudi sedanjosti.

Zgodovinar Štefan Čok že nekaj mesecev vodi tematske delavnice s 50 dijaki zadnjih razredov tržaških italijanskih višjih šol Carducci - Dante in Oberdan ter liceja Prešeren. Na začetku marca so obiskali taborišči Gonars in Visco, kjer jih je sprejel izvedenec Ferruccio Tassin. Konec aprila se bo manjša skupina odpravila še v taborišče Rab.

»Zamisel je nastala v sklopu večdnevnih srečanj na Reki, ki jih je pred približno dvema letoma priredilo združenje Documenta iz Zagreba. V ospredju je bilo vprašanje, kako v današnji dobi ovrednotiti kraje spomina. Ožja ekipa se je nato začela ukvarjati s poglavjem taborišča na Rabu,« je utemeljil Čok.

Organizacijske vajeti je za italijansko stran prevzelo društvo Quarantasettezeroquatro, ki v okviru projekta Memobus že vrsto let spremlja dijake na strokovno ekskurzijo v nacistično uničevalno taborišče Auschwitz. Zgodbo Raba so povezali še s tisto nam bližnjih taborišč Gonars in Visco. Podobno so se združenje Documenta, zavod Apis iz Slovenije, Center za kulturno dekontaminacijo iz Srbije posvetili še taboriščem Jasenovac in Slana na Hrvaškem ter taborišču Staro sajmište pri Beogradu. Skupni projekt vsekakor poteka pod pokroviteljstvom nemške fundacije Erinnerung, Verantwortung und Zukunft.

Več v petkovem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava