Četrtek, 08 december 2022
Iskanje

Za zaplembo krivo preglasno zvonjenje

Koga tako moti zvonjenje dolinskih zvonov? Kdo meri jakost in vlaga ovadbe?

Dolina |
8. maj. 2022 | 13:19
Dark Theme

Postavitve maja na dolinski Gorici pozno sinoči ni spremljalo zvonjenje, pravzaprav pritrkovanje domačih zvonov cerkve sv. Urha, kot narekuje stara navada. Zakaj? Ker so organi tržaškega sodišča namreč zvonove v petek popoldne že drugič zasegli. Novica je še isti večer hitro zaokrožila po vasi, kjer je kot strela z jasnega presenetila domačine. Med njimi tudi dolinskega župana Sandyja Kluna, ki je zaman iskal kakršnokoli informacijo med vaščani. Tudi včeraj je ni imel, dogajanje pa samo neti trenja, je ocenil.

»Sprašujem se, kdo ukaže v cerkvi – je to škof, je morda sodnik oz. tožilec, ali pa je to kaka tretja oseba? Po mojem mnenju in mnenju mnogih mojih svetovalcev gre za nezakonito vmešavanje v versko svobodo cerkve, zaščiteno z italijansko ustavo in konkordatom med Republiko Italijo in svetim sedežem,« je bil jasen župnijski upravitelj v Dolini Klemen Zalar. V petek popoldne mu je tožilstvo izročilo sodno dokumentacijo o zasegu, v kateri je zapisano, da je nekdo – za katerega Zalar pravi, da je Mauro Zerial, saj je kar dvakrat imenovan v njem – vložil ovadbo zaradi presežene meje dovoljene jakosti zvonjenja za 5 decibelov od velike noči dalje. Da so razlogi povsem nesmiselni, je bil včeraj besen in dodal, da so zvonjenje itak skrajšali še za 15 sekund od tega, kar je predvideval škofov dekret. To je že drugič, kar tožilstvo zapleni zvonove, je spomnil in namignil, da v svojem življenju še ni doživel kaj takega in tako ponižujočega, da ti organi pregona zakorakajo v zakristijo. Sedaj je na potezi tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi, ki bo pri tožilstvu preveril, kaj se dogaja.

Zobozdravnik Mauro Zerial zavrača obtožbo, da naj bi vložil prijavo zaradi preglasnega zvonjenja dolinskih zvonov. Pravi, da mu od velike noči dalje, ko je stopil v veljavo nov režim, ki ureja bitje zvonov, zvonjenje ni povzročalo več težav. »Ne vem, kdo širi vse te lažne novice: sam nisem podpisal nobene ovadbe ali prijave, ne zdaj ne pred meseci.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava