Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

MAJHNE OBČINE - Besede zahvale (Marjan Kemperle)

31. mar. 2018 | 16:10
Dark Theme

Majhne občine so vse bolj prepuščene same sebi. Te upravne enote imajo – z rajonskimi sveti v mestih – najtesnejši stik z občani. Zato bi morala biti njihova vloga ovrednotena, spodbujena, nagrajena.
Žal ni tako.
Zadnja leta se dogaja prav nasprotno. Samomorilski pakt stabilnosti jim je skoraj v celoti onemogočil delovanje v korist skupnosti. Prepoved sprejemanja novega osebja v službo je ošibil njihov kader. Skoraj desetletna zamrznitev delovne pogodbe je – človeško povsem razumljivo – ohladila prvotni delovni zanos in okrnila elan.
Kljub vsemu temu majhne občine vztrajajo pri svojem poslanstvu institucionalnega sogovornika občanov.
Med zadnjo sejo zgoniškega občinskega sveta se je odbornik za finance (in dolgoletni župan) Mirko Sardoč ob predstavitvi proračuna za leto 2018 spomnil na občinsko osebje. Spoštljivo, s posebno zahvalo za njihov vsakodnevni trud.
Ko je bil župan, je lahko računal na 26 občinskih uslužbenk in uslužbencev. Občina je takrat imela svojega tajnika (čeprav v solastništvu z repentabrsko občino), ki je imel tudi direktorske zadolžitve. Lepi upravni časi.
Danes ni več tako. Po zadnji upokojitvi lahko računa občina na le 16 uslužbenk in uslužbencev. Občinskega tajnika ni, prav tako direktorja. Njegove zadolžitve je prevzela pomožna tajnica, ki vodi tudi anagrafski urad. Ob njej premore občina le še dva odgovorna: za knjigovodstvo in za tehnični urad. Vodilni upravni kader je minimalen.
Vštric s krčenjem osebja pa so se začele bohotiti vsakovrstne zakonske zahteve in birokratske obveznosti, ki so postale z leti vse bolj zapletene, včasih skoraj nerazumljive.
Osebje se je moralo spoprijeti z njimi, jih preštudirati, osvojiti, sicer bi delovanje občinskega kolesja tvegalo zastoj. Tudi ob zadnjem, kompleksnem proračunu in vseh spremnih dokumentih so občinski uradi opravili svoje delo zelo dobro. Tako je bilo slišati iz besed odbornika Sardoča, ki se je na seji javno zahvalil sodelavcem in vsemu občinskemu osebju za trud in dragoceno delo, s katerim vsakodnevno skrbijo za dobrobit zgoniških občanov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava