Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

MIGRANTI: Posnetki tragedije

ZDA |
28. jun. 2019 | 17:15
  Dark Theme

  Fotografijo je najprej objavil mehiški dnevnik La Jornada, posnetek Julie Le Duc pa je kmalu obkrožil svet. In ga pretresel. Kajti fotografije so kljub temu, da nas preplavljajo ob vsakem koraku, še vedno sposobne v gledalcu sprožiti emocije. V nekaterih primerih celo ogorčenje. Očitno potrebujemo fotografijo dveh nepremičnih trupel, ki ležita z obrazoma v blatu – mladega očeta in njegove dveletne hčerkice, da se vsaj za trenutek zamislimo nad kruto usodo mnogih migrantov, ki skušajo tako ali drugače vstopiti v Evropo ali Združene države Amerike. Da se spomnimo na krutost migracijskih tokov, ki marsikoga za vedno odnesejo s seboj – v globine Sredozemlja, med trstje reke Rio Grande, na turško plažo ... Večdnevno poročanje o ladji Sea Watch, kateri noče nobena evropska država omogočiti, da pripluje v njena pristanišča in tam izkrca svojih 43 migrantov, nima niti približnega učinka. Prav tako ne posnetki človeških kolon po mehiških, maroških ali bosanskih gozdovih. Ali novice o nečloveških razmerah v libijskih lagerjih in o taboriščih na mehiški meji, v katerih ameriške oblasti zadržujejo otroke ilegalnih priseljencev. Kot je bila mala jokajoča Yanela Sanchez, ki je na meji s Teksasom obupano opazovala, kako policist pregleduje njeno mamo Sandro. John Moore je deklico ujel v svoj objektiv in s posnetkom osvojil nagrado World Press Photo za najboljšo fotografijo leta. Yanela je tako obkrožila ves svet.

  Očitno potrebujemo simbole.

  Septembra 2015 nas je truplo malega Aylana Kurdija, triletnega sirskega begunca, ki je v svoji rdeči majčki negiben obležal na turški obali, spomnilo na vse otroke, ki jim vojna in revščina za vselej ukradeta otroštvo in življenje (tudi v tistem primeru je fotografijo posnela ženska – Nilufer Demir).

  V teh dneh nas je presunila fotografija 25-letnega salvadorskega kuharja Oscarja Alberta Martineza Ramireza in njegove dveletne hčerke Valerie, ki sta se utopila med poskusom prečkanja reke Rio Grande na mehiški meji z ZDA. Na posnetku Julie Le Duc ležita na trebuhu in z obrazom navzdol v plitvini ob obali reke. Deklica ga z eno roko še vedno objema okoli vratu. Njegova črna majica je dvignjena do polovice, deklica pa je tesno ob njem, ovita vanjo. Ramirez se je z 21-letno soprogo in hčerko v nedeljo odločil, da bodo preko reke skušali priti v ZDA, potem ko so prečkali Mehiko. Trupli so našli v kraju Matamoros v mehiški državi Tamaulipas; po podatkih mehiškega sodišča je hčerko nosil na hrbtu pod majico, da bi jo zavaroval med prečkanjem reke. Odnesel ju je močan rečni tok. Utopila sta se pred očmi mame, ki se je uspela živa vrniti do mehiške obale. Obupana in sama.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

  6. maj. 2020 | 17:24
  Prepoved ležanja na plaži
  Prepoved prostega prečkanja meje
  Prepoved obiska prijateljev
  Prepoved skupinskih športov
  Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
  Vse sedanje prepovedi so na mestu
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo