Nedelja, 24 september 2023
Iskanje

OBČINA TRST: Kako dolgo še?

Trst |
23. nov. 2022 | 8:00
  Dark Theme

  Nasilje ne razlikuje.

  Nicole Matteoni, v Dipiazzevi ekipi odgovorna za izobraževanje, družino in enake možnosti (od septembra pa tudi rimska poslanka iz vrst stranke Bratje Italije), je med predstavitvijo občinskih dogodkov ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami dejala, da nasilje ne dela razlik: prav vsaka izmed nas, ne glede na stopnjo izobrazbe ali premoženjsko stanje, lahko postane žrtev nasilja – najpogosteje nasilnega partnerja ali sorodnika. To sporočilo želi Občina Trst ob letošnjem 25. novembru ponesti v mestne šole in knjižnice tudi z lično oblikovanimi knjižnimi kazalkami in povednim geslom – Fatti aiutare, parla (kar bi se v slovenščini lahko glasilo Poišči pomoč, govori). Na vprašanje Primorskega dnevnika, ali bodo v sklopu hvalevredne akcije po slovenskih šolah razdelili slovenske kazalke, se je njen odgovor glasil – ne. Na isti odgovor je naletelo vprašanje, ali bo občina tudi v Primorskem dnevniku objavila oglas s sličnim sporočilom, tako kot bo to storila v italijanskem dnevniku Il Piccolo in na lokalni televiziji Telequattro.

  Nasilje ne razlikuje, Občina Trst pa očitno ja.

  Na ponedeljkovi tiskovni konferenci je avtorico teh vrstic zajel občutek zafrustriranosti. Tudi sama bi se namreč rada, tako kot italijanski kolegi, v celoti posvetila nedvomno pomembnejši temi – bitki proti nasilju nad ženskami, ki je še kako prisotno tudi v naši skupnosti (tržaška policija se z nasiljem v družini povprečno ukvarja dvakrat–trikrat na dan, podatki italijanskega zavoda Istat pravijo, da je več kot 30 % žensk vsaj enkrat v življenju žrtev fizičnega ali spolnega nasilja). Ne pa, da moram (tako kot pred mano že mnoge kolegice in kolegi iz uredništva) na tiskovnih konferencah opozarjati na neupoštevanje in nespoštovanje slovenskega jezika. Kako dolgo nam bo ta mestna uprava še dala vedeti, da so zanjo potrebe tržaških Slovencev spregledljive? Da zanjo slovenski otroci nimajo pravice do slovenskih jasli, njihovi starejši bratje in sestre pa ne do slovenskih kazalk, če naj spomnimo le na dogajanje zadnjih tednov? Kako dolgo še?

  Rada bi živela v mestu, v katerem bi bile slovenske jasli in kazalke Občine Trst normalnost. Je to konec leta 2022 res preveč?

  Če želite komentirati, morate biti registrirani