Sreda, 24 julij 2024
Iskanje

Delni rezultati v Evropskem parlamentu potrjujejo dosedanjo večino

Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti (S&D) in liberalci (Renew) bodo glede na najnovejše delne izide v novem parlamentu skupaj imeli 403 sedeže

10. jun. 2024 | 9:38
Dark Theme

Tri največje politične skupine v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta - desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), levosredinski socialisti (S&D) in liberalci (Renew) - bodo glede na najnovejše delne izide tudi v novem parlamentu obdržale večino. Skupaj naj bi imele 403 sedeže, od tega EPP 184, S&D 139, Renew pa 80.

Gre pa po ocenah analitikov za razmeroma tesno večino, ki je med drugim tudi nekoliko okrnjena v primerjavi s prejšnjo mandatno dobo. Evropskih parlamentarcev je 720, pri čemer naj bi zagotavljalo večino že 361 glasov, toda se pogosto dogaja, da je med glasovanji tudi večje število prostih strelcev. Zato ni izključeno, da bo bodoča predsednica oz. bodoči predsednik Evropske komisije poiskal podporo še pri kateri od strank.

V najnovejši projekciji sestave Evropskega parlamenta so upoštevali delne izide iz 25 držav članic in ocene iz Poljske, medtem ko izidi iz Irske še niso na voljo, je razvidno s spletne strani Evropskega parlamenta.

Po njej je EPP osvojila 184 sedežev od 720, medtem ko jih ima trenutno v 705-članskem parlamentu 176.

Socialisti ostajajo druga največja politična skupina s 139 poslanci, kar je enako kot sedaj. Liberalci, ki imajo trenutno 102 poslanca, pa naj bi jih po novem imeli 80.

Tri največje politične skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji Ursule von der Leyen, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu. Skupaj naj bi imele 403 poslance, za večino pa jih potrebujejo 361.

Sledili naj bi skrajno desni skupini Evropskih konservativcev in reformistov s 73 evroposlanci ter Identiteta in demokracija s 58 mandati. Zeleni naj bi glede na projekcijo imeli 52, Levica pa 36 poslancev.

98 poslancev trenutno ni v nobeni politični skupini. Med njimi jih je 45 nepovezanih, 53 pa je novoizvoljenih poslancev, ki še niso člani nobene od političnih skupin sedanjega sklica Evropskega parlamenta.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že v nedeljo po prvih objavljenih projekcijah potrdila zmago EPP. Vodja EPP Manfred Weber je poudaril, da ima zmagovalec volitev pravico imenovati predsednika oziroma predsednico Evropske komisije. Socialdemokrate in liberalce je povabil, naj se pridružijo EPP v njihovem prodemokratičnem proevropskem zavezništvu, je pa tudi že dal vedeti, da njegova politična skupina ne bo sodelovala s strankami, ki Evropo postavljajo pod vprašaj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava