Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Jordanov dres v barvah Stefanela znova na dražbi

Največji košarkar vseh časov je 25. avgusta 1985 odigral nepozabno tekmo v tržaški športni dvorani na Čarboli

Trst |
10. apr. 2024 | 13:04
Dark Theme

Košarkarski navdušenci dobro vedo, kaj imata skupnega Trst in največji košarkar vseh časov Michael Jordan. Legendarni Jordan je po koncu svoje nadvse uspešne krstne sezone v severnoameriški ligi NBA, torej na začetku svoje kariere med profesionalci, 25. avgusta 1985 odigral ekshibicijsko tekmo v tržaški športni dvorani na Čarboli.

Tekma, na kateri sta se med seboj pomerila domači Stefanel in moštvo Mobilgirgi Caserta je bila del promocijske turneje v organizaciji Jordanovega osebnega pokrovitelja Nike. Pred tekmo je vladalo veliko zanimanja, čeprav takrat šele 22-letni Jordan še ni sodil med največje športne zvezdnike na svetu. Nihče pa ni najbrž pričakoval, da bo dvoboj med Stefanelom, za katerega je med drugim igral tudi repenski košarkar Boris Vitez, in Caserto trenerja Bogdana Tanjevića pustila tak pečat. Jordan je tisti večer v dresu Stefanela, seveda s številko 23, dosegel 41 točk predvsem pa s silovitim zabijanjem raztreščil stekleno tablo koša. Tekma je tako dobila naziv »shattered backboard game« oziroma tekma razbite table.

Jordanove »relikvije« s tiste tekme pred skoraj 39 leti so z leti postale izjemno dragocene. Tako so leta 2020 na dražbi prodali Jordanove športne copate, v katerih naj bi bil še vedno zapičen košček stekla tržaške table, za kar 615.000 ameriških dolarjev. Rekord je padel šele v začetku letošnjega leta, ko je bilo šest parov Jordanovih športnih copat prodanih na dražbi za skupnih 8 milijonov dolarjev.

Novembra 2020, torej le nekaj mesecev kasneje, je pri avkcijski hiši Sotheby’s iz New Yorka šel na dražbo Stefanelov dres s številko 23 in Jordanovim podpisom. Takrat se je za izvirno pobudo odločil tržaški Slovenec Erik Filipac, ki je zagnal spletno denarno nabirko, s katero je želel dres ponovno »vrniti« Trstu. Ideja Bregovega košarkarja ni bila uspešna, zbrani denar pa je Filipac na koncu daroval fundaciji Lucchetta Ota D’Angelo Hrovatin. Sotheby’s je izklicno cena dresa postavil na 300.000 ameriških dolarjev, ker pa nihče ni bil pripravljen odšteti tiste vsote, je avkcijska hiša dres vrnila družini Stefanel.

Zdaj se zgodba ponavlja. Jutri se namreč zaključuje nova dražba za dres, ki ga je legendarni Jordan tistega poletnega večera leta 1985 nosil v tržaški športni dvorani na Čarboli. Doslej najvišja ponudba znaša kar 420.000 ameriških dolarjev, na spletni strani avkcijske hiše Sotheby’s pa je navedena ocenjena vrednost te športne »relikvije« med 500 in 700 tisoč dolarji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava