Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Umrl je Niki Lauda, legenda formule 1

Bil je trikrat svetovni prvak, leta 1976 pa se je vrnil na stezo po hudi nesreči na nemškem dirkališču Nürburgring

Dunaj |
21. maj. 2019 | 7:35
Dark Theme

V 71. letu starosti je včeraj umrl Niki Lauda, sloviti avstrijski dirkač v formuli 1. Kot je sporočil njegov zdravnik Walter Klepetko, je Lauda umrl spokojno v spanju, obkrožen z družinskimi člani. »Njegovi izjemni dosežki, ki jih je dosegel kot športnik in poslovnež, nikoli ne bodo pozabljeni,« so zapisali v izjavi za javnost.

Avstrijec je bil v formuli 1 trikrat svetovni prvak v letih 1975, 1977 in 1984 s Ferrarijem in McLarnom. Poznan je bil tudi po okrevanju in vrnitvi na dirkališča po hudi nesreči na stezi Nürburgring med veliko nagrado Nemčije, v kateri je bil hudo opečen leta 1976. Tisto sezono, eno izmed najlepših sezon v zgodovini f1, ter Laudovo rivalstvo z Jamesom Huntom, so med drugim prikazali v celovečercu Rush režiserja Rona Howarda.

Videposnetek Laudove nesreče leta 1976:

Po koncu dirkaške kariere se je Niki preizkusil v vlogah podjetnika in poslovneža. Ustanovil je letalsko družbo Laudamotion, sveta formule 1 pa ni zapustil, saj je bil predsednik Mercedesa.

Lauda je avgusta lani prestal presaditev pljuč. V začetku leta je bil sprejet v dunajsko bolnišnico zaradi zapletov po okužbi z gripo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava