Četrtek, 18 julij 2024
Iskanje

Leva sredina še išče naveze in kandidate

Slika na Repentabru in v Dolini je še nejasna, DS in SSk pa bi se pogovarjali o sodelovanjih

Dolina |
7. mar. 2024 | 9:12
Dark Theme

Junijske volitve se naglo bližajo. Konec tedna od 6. do 9. junija bodo celotno Evropsko unijo zaznamovale volitve za novo zakonodajno dobo v Evropskem parlamentu in prenovo Evropske komisije. Sočasno se bodo marsikje odvijale tudi volitve na manjših ravneh, ki niso na noben način drugorazredne.

Med tržaškimi občinami, ki bodo glasovale o novih lokalnih upraviteljih, je tudi Repentabor s svojimi 857 prebivalci. Na volitvah maja 2019 je za pičlih osem glasov prevladala Tanja Kosmina (DS), ki je z 240 glasovi proti 232 premagala Martino Škabar (SSk).

Letošnje volitve bi lahko prinesle kakšno novost v Občino Repentabor, vsaj kar se tiče sestave taborov. Tanja Kosmina je izrazila zanimanje za nadaljevanje dela na čelu občine. V pogovoru za Primorski dnevnik je vsekakor poudarila, da dokončna odločitev ni odvisna izključno od nje.

Kosmina tudi ne izključuje sodelovanja z drugimi političnimi sredinami. »Pripravljeni smo na sodelovanje z vsemi pametnimi gibanji,« je dejala. Na županjinem dnevnem redu je prvo na seznamu Gibanje 5 zvezd. Drugo možno sodelovanje pa je trenutno prekinjena naveza s Slovensko skupnostjo. Stranka Slovenske skupnosti bi vsekakor rada sodelovala s trenutno županjo, Kosmina je v izjavi za naš dnevnik zatrdila, da je pripravljena na pogovore s stranko lipove veje.

Stanje v Dolini je bolj zapleteno

Politična slika je v Občini Dolina bolj zagonetna. Po desetih letih županovanja se Sandy Klun ne bo potegoval za tretji mandat. Vprašanje njegovega nasledstva buri duhove v Bregu. Po načelu rotacije, ki je veljalo doslej, bi bila na vrsti Stranka komunistične prenove, ki pa naj bi se po neuradnih informacijah odrekla imenovanju županskega kandidata. V javnosti kroži več ugibanj - to so neodvisni Izidor Sancin, Marko Šavron iz vrst SSk ter Aleksander Coretti in Alenka Vazzi (DS). Nobeno pa naj ne bi uživalo podpore celotne leve sredine. Za predstavitev kandidatur je čas do začetka maja, vodstva strank imajo torej še čas za evidentiranje skupnega kandidata.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava