Sobota, 23 september 2023
Iskanje

Na openskem strelišču bodo le začeli z deli

Predstavniki partizanskega združenja so se srečali z odgovornimi pri podjetju AcegasApsAmga, ki bo poskrbelo za vzpostavitev vodovodne in električne napeljave

1. dec. 2022 | 10:15
Dark Theme

Počasi, a nekaj se vendarle premika. Opensko strelišče, kjer so pred 81 leti usmrtili Viktorja Bobka, Simona Kosa, Ivana Ivančiča, Pinka Tomažiča in Ivana Vadnala, sta včeraj obiskala tehnika podjetja AcegasApsAmga, ki bo na spominskem kraju napeljal vodo in elektriko. Vzpostavitev Parka miru se sicer vleče že več let. Prva dela bi lahko začeli do 18. decembra, ko bo na strelišču potekala svečanost v spomin na obsojene na drugem tržaškem procesu.

Tehnika Acegas so sprejeli predsednik openske sekcije VZPI - ANPI Dušan Kalc, predsednik pokrajinskega odbora iste organizacije Fabio Vallon in arhitekt, ki je pripravil načrt za openski Park miru, Andrej Križnič. Skupaj so si ogledali območje in ugotavljali, kje bi lahko postavili priključek za vodo in elektriko.

Do sestanka je prišlo po posredovanju generalnega konzula Republike Slovenije v Trstu Gregorja Šuca, ki je prejšnji teden govoril s tržaškim županom Robertom Dipiazzo. Takrat ga je opomnil na problematiko openskega strelišča, župan pa je naposled takoj poklical Kalca in Vallona in jima naročil, naj se za sestanek zmenita z odgovornimi pri Acegasu.

Massimiliano Fontanot, odgovorni za vodovodno in električno omrežje pri Acegasu, in Massimiliano Scaico, odgovorni za cenitve vode in elektrike, sta ugotavljala, da bi lahko števec za vodo in elektriko postavili na desni strani ob vhodu na območje strelišča. Obljubila sta, da lahko dela zaključijo v nekaj mesecih, a da morajo podpisati pogodbo. Pogovore bodo zato nadaljevali z Občino Trst, ki je lastnica območja, a ne neposredno z županom, temveč z občinskimi tehniki.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava