Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Nočejo mavričnih zastav, neofašistično baklado pa

Pred sobotno parado ponosa bodo pristaši skrajne desničarske stranke svoje nestrinjanje izrazili z baklado

Trst |
4. jun. 2019 | 9:38
Dark Theme

Nekateri so za in to odkrito povejo ter svoje stališče potrdijo z institucionalno podporo v obliki pokroviteljstva, drugi pa ne. Kamen spotike je deželna parada ponosa FVG Pride, ki bo v soboto z mavričnimi barvami preplavila tržaške ulice. Kot je razvidno iz samega imena prireditve, je ta deželnega značaja, zato so organizatorji za pokroviteljstvo zaprosili vse občine v Furlaniji Julijski krajini – razen tržaške, ki se je že na prošnjo, da bi se zaključni koncert parade odvijal na Velikem trgu, odzvala odklonilno, saj dogodek »ni v skladu z usmeritvijo župana in občinske uprave«. Mavričnih zastav nočejo, kaže pa, da neofašistične bakle na istem trgu niso problem.

Če je tržaška občina paradi simbolno obrnila hrbet, so povsem drugačno ravnale nekatere druge občine v deželi. Med 215 občinami je teh, ki so sklenile podpreti shod za državljanske in človeške pravice LGBT+ skupnosti (a ne samo), doslej petnajst, če pa prištejemo pokroviteljstvi Mestne občine Ljubljana, ki ga je župan Zoran Janković dodelil z občutenim pismom, v katerem poziva k spoštovanju vseh, in Univerze v Trstu, je institucionalnih podpor – zaenkrat – sedemnajst. V tržaški pokrajini so sobotno parado podprle občine Zgonik, Dolina in Milje.

V pregovoru ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo bo nemara tudi kanček resnice. In res – zatem, ko je tržaška občinska uprava paradi ponosa FVG Pride odrekla Veliki trg, je miljska občina svoja vrata odprla sklepnemu dogodku parade, ki se bo odvijal na Trgu Alto Adriatico. Poleg tega je miljska občinska uprava paradi dodelila tudi pokroviteljstvo.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo