Sreda, 10 julij 2024
Iskanje

V obnovljeno šolo Voranc se končno vračajo otroci

Korenita obnova in posodobitev zgradbe osnovne šole Prežihovega Voranca je končno nared: v ponedeljek se bodo v nove prostore spet vrnili osnovnošolci

Dolina |
18. maj. 2022 | 17:22
Dark Theme

Dolinska, v sončne žarke obarvana osnovna šola Prežihovega Voranca je končno nared. V ponedeljek se bodo po sedmih letih vanjo končno spet lahko vrnili učenci, ki so obnovo preživeli v prostorih vaške srednje šole Simona Gregorčiča. Dela so se v teh dneh zaključila, potrebno je še zadnje čiščenje prostorov, potem pa bo šlo zares, smo ugotavljali ob današnjem obisku.

Za uradno odprtje bodo počakali na september, je napovedal dolinski župan Sandy Klun in se zahvalil vsem – od gradbenega podjetja Innocente Stipanovich do občinskega osebja – za zgledno opravljena dela, ki so privedla do nove strukture, ki je lahko občini v ponos. Klun je spomnil, da je bilo šolsko poslopje zgrajeno nekje v šestdesetih letih in je bilo nujno potrebno posodobitve in korenite prenove. Šolo so zaprli leta 2015, obnovitvena dela pa so bila na koncu vredna nekaj več ko 1,9 milijona evrov.

Sprehodili smo se po dveh nadstropjih, kjer je urejenih pet učilnic – vsaka razpolaga z interaktivnimi ekrani, zbornica, računalniška soba, večnamenska dvorana, šolska kuhinja, dve jedilnici, več sanitarij za učno osebje oz. otroke, učilnica za pomožni pouk, knjižnica, arhiv ter tehnični prostor za kotle in druge naprave. Na zunanjem dvorišču, ki ga obdaja zelenje, pa ni smelo manjkati športno igrišče.

Nova šola je prilagojena najzahtevnejšim protipotresnim določilom in tudi energetsko varčna in samostojna – ob zunanji izolaciji so se odločili za talno gretje s toplotnimi črpalkami, medtem ko so na streho namestili fotovoltaične panele, tako da je nova stavba povsem funkcionalna in kot zakon določa skoraj nič-energijska oz. z zelo visoko energetsko učinkovitostjo.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava