Torek, 23 april 2024
Iskanje

Varnost na cestah, kjer je prometa dan za dnem več

Zgoniška občina predstavlja študijo o vedenju voznikov na glavnih prometnicah pred in po postavitvi ohišij za merilnike hitrosti

18. maj. 2022 | 6:34
Dark Theme

Briščiki, Bajta in Gabrovec. To so vasi, skozi katere tečeta nekdanji pokrajinski cesti št. 6 in 29A, trenutno najbolj nevarni prometnici v zgoniški občini, na katerih številni predrzni vozniki pritisnejo na plin in popolnoma odmislijo, da vozijo skozi naseljeno območje. »V šestih mesecih so se na cesti, ki vodi skozi Gabrovec in Bajto, pripetile štiri hujše nesreče,« je pojasnil zgoniški podžupan Igor Černjava, ki je pristojen za promet in varnost. Občina je zato že lani naročila podrobno študijo o vedenju na cestah, na podlagi katere želijo izdelati prometni načrt. »Zadevo smo obravnavali v volilnem programu, saj je vsem pred očmi, da so nekateri cestni odseki prenevarni,« je še dodal podžupan, ki bo danes uvedel predstavitev omenjene študije v okviru vsedržavnega projekta NoiSicuri.

»Preveč se hiti in prometa je dan za dnem več. Nevarno je še zlasti v Gabrovcu, kjer se v vaško jedro na glavno cesto povežejo manjše ulice in zasebni izhodi oz. vhodi. Tam je pred nekaj meseci voznik švignil s hitrostjo 93 kilometrov na uro. Pri Bajti pa je motorist peljal 138 km/h,« je Černjava zaupal nekaj podatkov.

Študija se deli na dva večja sklopa. Prvi zadeva opazovanja in nadzor na cestah pred postavitvijo ohišij za merilnike hitrosti (julij in avgust 2021), drugi pa po njihovi postavitvi (december in januar 2021). Čeprav so se vozniki zelo verjetno bolj prestrašili glob kot morebitnih nesreč, se je odločitev občine, da postavi »oranžne škatle«, izkazala za učinkovito. Primerjava med dvema obdobjema dokazuje, da je občina za vzpostavitev varnosti na cestah stopila na pravo pot.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava